Siden jeg lagde mine nykker som kunstner definitivt på hylden og tog arbejde som kreativ chef på et meget stort trykkeri, hvor vi er specialiserede i at reproducere og mangfoldiggøre “kunst”, har jeg måttet æde ganske mange kameler. Og i al ærlighed: Jeg har også måttet revurdere min opfattelse af en lang række ting, som jeg tidligere enten blankt afviste eller – i det mindste – var yderst skeptisk overfor. En af dem er hele tankesættet bag såkaldte ledelsessystemer og kvalitetssystemer som LEAN, Six Sigma og den slags. Jeg afviste det som pop – ganske enkelt. Det var dengang…
Frihed via styring?
Stor – ja nærmest episk – var min skepsis da også, da virksomhedens ejer meddelte i ledelsesgruppen, som jeg er med i, at vi sidste år i foråret skulle i gang med et projekt, der ville indbefatte en del uddannelse med henblik på at sikre et mindre spild, højere kvalitet og – i sidste ende – et bedre miljø her. Jeg havde sgu svært ved at binde de første sammen med det sidste.
Det skulle handle om, at vi reelt skulle opnå mere frihed ved at styre mere, og selvmodsigelsen pirrede den gamle hippie i mig. Men jeg havde jo lovet mig selv at være mere åben, så jeg sagde naturligvis venligt ja tak, da jeg fik at vide, at jeg skulle uddannes i noget, der hedder Six Sigma med henblik på en Black Belt certificering. Jo jo – såmænd da. Jeg anede ikke, hvad det var, men jeg fik da et link: https://houseofsixsigma.com/kurser/black-belt/ – og så kunne jeg jo læse om Black Belt i Six Sigma der.
Det gjorde jeg – og jeg blev da lidt klogere, men det var først, da jeg flere måneder senere pludselig stod med den første eksamen til Green Belt bestået, at det gik op for mig, at det her sgu var noget!
Fremragende undervisere – og det virker!
Underviserne fra firmaet House of Six Sigma var ganske enkelt det stik modsatte af, hvad jeg havde frygtet. De var sjove, professionelle og så medrivende, at den gamle hippie her blev helt opslugt af de muligheder, der – på trods af mine fordomme – faktisk er med systematisering og procesledelse.
Det var en god oplevelse, og nu er vi så nået til 2018, hvor jeg i mit virke må konstatere, at det faktisk virker! Som en af mine kolleger sagde til mig: “Hvis du kan blive begejstret for noget teori på det her niveau, må du altså give fem stjerner til dem, der har klaret det!”. Og det være hermed gjort!