Lysindfald og vinduesfolier

Der findes nogle bygninger og arbejdspladser, hvor der helst ikke skal komme for meget lys ind. Det kan dog ikke undgås. Der er vinduer i bygninger og på arbejdspladser. Men nogle steder, så bevirker lyskilden (kunstigt såvel som naturligt) at vægge og ting begynder at falme. Du har sikkert set falmning, hvis du fx har flyttet et billede fra en væg: Der er en lysere flade der, hvor billedet hængte. Det ser ikke pænt ud. Du bliver derfor nødt til at male væggen, så den bliver pæn igen. Falmning bør ikke ske fx i gamle bevaringsværdige bygninger, på museer eller i biblioteker. Men de ansatte skal have lys alligevel. Så hvordan kan de undgå, at bøgerne, museets udstilling eller slottets store væggobeliner og møbler ikke bliver udsat for falmning?

UV lys er synderen

Mange kender slet ikke svaret. Men der eksisterer faktisk en ret nem mulighed for at undgå falmning. Det er nemlig muligt at købe en særlig slags folie til vinduer, som netop forhindrer, at væggen, bøgerne eller de gamle træmøbler falmer. Denne folie skal blot sættes op på vinduerne. Og det kan forhandleren af folien hjælpe med. Det kræver lidt tålmodighed. Men denne folie bevirker, at udefrakommende UV-lys bliver afvist – og det er netop UV-lyset, der bevirker, at ting falmer.
Den slags folie til vinduer skærmer dog ikke for sollyset. Det vil kunne komme ind i rummet. Men hvis problemet er solafskærmning på arbejdspladsen, så kan du også finde folie til vinduer, der kan det.

Energibesparende folier til vinduer

Denne folie vil ikke kun skærme imod lys. Den vil også kunne bidrage til enten at afvise eller holde på varmen. Dermed skabes der et bedre indeklima på fx arbejdspladsen. Dette er en anden form for folie. Så du skal være opmærksom, når du bestiller folie til dine vinduer.

Måske er det slet ikke solafskærmning, du har brug for. Det kan være at det generer dig, at folk kigger ind på dig, når du sidder på kontoret. Du bryder dig ikke om, at alle kan se roderiet på dit skrivebord. Dette er der også en løsning på. Du kan nemlig få vinduesfolie med mønster, der forhindrer, at folk kan se ind til dig, men som ikke forhindrer dig i at kigge ud.

Dette er en tredje type folie, som du kan nemt kan sætte op på vinduet. Du kan få folie, der hindrer indsyn, med mønstre. Fælles for de tre forskellige typer folie til vinduer er, at de er forholdsvist nemme at montere på ruderne. Du skal dog være opmærksom på, om folien skal monteres udvendigt eller indvendigt. Og synes du, at det er svært at få folien sat præcist, så kan forhandleren sikkert hjælpe dig med det. Det vil koste lidt ekstra. Men resultatet bliver perfekt.

Klistermærker er også en folie

Mange fysiske butikker, der ofte har meget store vinduer, benytter sig af en af de tre typer folie. Men de har sommetider også brug for at kunne kombinere folien med klistermærker. De vil måske reklamere for et bestemt produkt, og her er klistermærker ideelle, fordi de nemt kan pilles ned, når fx særtilbuddet ikke gælder længere. Der er jo også enorme muligheder for markedsføring med særlige klistermærker til biler – se her.